Családterápia - párterápia

Mikor érdemes párterápiára, illetve családterápiára menni?
Párterápiára, családterápiára akkor lehet szükségük, ha visszatérő konfliktusaikat nem tudják rendezni, ha kommunikációs problémáik vannak, elbeszélnek egymás mellett, úgy érzik, nem érti meg Önöket a társuk. Párterápiában megismerhetik a felek a kapcsolat dinamikáját, a saját családjukból hozott mintáikból adódó automatizmusaikat, amiket pedig szívük szerint elkerülnének. Segítséget, megoldásokat találnak a működési hibák, elakadások megoldására.

Ha szeretnék boldogabbá tenni párkapcsolatukat,
ha már a váláson gondolkodnak,
ha válnak, és szeretnék békésen rendezni a gyerekekkel kapcsolatos egyezségeket, konfliktusokat,
ha krízishelyzeten nem tudnak úrrá lenni,
ha jobban szeretnék látni a saját szerepüket abban, miért romlik el a házasságuk, kapcsolatuk, miért elviselhetetlen a családi életük, akkor érdemes családterápiára menniük.


Miben más a rendszerszemléletű terápia, mint az egyéni pszichoterápia?

A rendszerszemléletű családterápia a kapcsolat működésének dinamikájával, a résztvevők szerepével, egymásra hatásával is foglalkozik, méghozzá egyszerre minden szereplő szemszögével. Éppen ezért egy terápiás ülés hosszabb, és legalább a pár két tagja, de olykor az egész család, gyerekek és más családtagok is részt vesznek benne.


Mikor jobb mégis az egyéni pszichoterápia?

Ha úgy érzik, egyenként könnyebb segítséget kérni,
ha saját szerepüket, a saját családi mintáik újrajátszását szeretnék megérteni és megváltoztatni,
ha az egyikük érzi a problémát, a másikuk szerint az a családi élet természetes velejárója,
ha az egyiküknek pszichés tünetei, hangulatzavarai vannak,
ha teljeskörű terápiás figyelmet és támogatást igényelnek és úgy érzik, a családon belüli feszültségek elviselése aktuálisan meghaladja a tűrőképességüket,
szeretnének megerősödni és utána szembenézni a családi, párkapcsolati problémával, akkor érdemes egyéni terápiába fogni inkább.


Pszichoterápiás segítség

www.kunsagi.com