Pánik - pánikroham, pánikbetegség

Pánik -  váratlan, elviselhetetlen szorongás, félelem  testi tünetekkel
A pánik legfőbb jellemzője, hogy váratlanul, hirtelen, látszólag ok nélkül jelenik meg, elviselhetetlen szorongást, rémületet keltve elszenvedőjében. Kellemetlen, komoly betegségre utaló testi tünetek kísérik, ezért a pánikbeteg indokoltnak érezheti a halálfélelmet is.

A pánikroham jellemző tünetei:
félelem - kontrollvesztéstől, megőrüléstől, haláltól, idegenségérzéstől
kellemetlen testi tünetek - hányinger, hasmenés, remegés, zsibbadás, ájulásérzés, szédülés, izzadás, hőhullám vagy hidegrázás, mellkasi szorítás, fájdalom, fulladásérzet, torokszorítás, szívdobogás, légszomj
különösen erős szorongás különösebb látható kiváltó ok nélkül

A legtöbb tünet más kórképek kísérőtünete is lehet, ezért orvosi vizsgálattal célszerű kizárni a keringési problémákat, cukorbetegséget, idegrendszeri- vagy pajzsmirigyproblémákat. Ha minden orvosi lelet negatív, akkor kezdhetünk foglalkozni a pánikbetegség pszichoterápiájával, a lelki tényezőkkel, amik a tünetképzés hátterében, és a pánikbetegség fenntartásában szerepet játszanak.

Pánikbetegség diagnózist akkor kap a pániktól szenvedő, ha rendszeresen visszatérő rohamai között a félelem nem szűnik meg az újabb rohamtól, nem meri elhagyni a számára biztonságot jelentő személyt vagy környezetet. A pánikbetegség leggyakrabban szorongásos és depressziós (hangulati) zavarok kísérője. Fontos tudni, hogy nem múlik el magától, mégha nem ismert okkal jött is létre, szükséges pszichoterápiás segítség, emellett gyakran gyógyszeres, homeopátiás segítség is sokat segíthet a gyógyulásban.

Mi az oka és mi segít pánikbetegségben?
A pániktünet adrenalin felszaporodással járó reakció. Menekülni vagy támadni kéne a biológiai jelzések szerint, de társadalmi normák miatt egyiket sem lehet. A családban meglévő érzelmileg túlterhelt kapcsolat, szeparáció  - elszakadás az érzelmileg fontos személyektől, szexuális tényezők, érzelmi bizonytalanság, egzisztenciális krízis, elhúzódó, megoldhatatlannak látszó konfliktus és feldolgozatlan trauma egyaránt állhat a hátterében.

A testi tüneteken az adrenalin miatt a mozgás segít, el kell használni a felgyülemlett adrenalint.
A légszomjjal járó tünetek egy részét az ijedtség miatt felgyorsult légzés miatt elégtelen kilégzésből felszaporodó széd-dioxid okozza, amin a jóga légzés, a légzés tudatos lelassítása segít. Javasolják a zacskóba légzést vagy a 3-5-ös légzést, amikor rövidebb ideig tart a belégzés, mint a kilégzés, ez segít az optimális oxigén-széndioxid arány helyreállításában.

A tünetek csökkentése mellett mindenképpen szánjuk figyelmet a kiváltó okok megkeresésére, feldolgozására, mivel a pánikbetegség hosszabb időn keresztül fennállva az egyén örömkészségét, valamint a család  többi tagjának életminőségét is jelentősen lerontja, a fontos érzelmi kapcsolatokat megterheli és a munkavégzéshez szükséges energiát, életkedvet, koncentrációs képességet is rongálja.

Kunsági Andrea

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Terápiás módszerek

Kunsági Andrea pszichológus honlapja