Depresszió

Mi a depresszió?

A depresszió szó szerinti hangulati nyomottság, energiahiánnyal. Aki depressziós, ürességet érez, a lelke legmélyéig szomorú, nem tud örülni semminek, sokat sír vagy éppen ingerült. Nehezen fog hozzá dolgokhoz, nem érdekli semmi, nehezen végzi el a munkáját, a mozgás, a felkelés is gyakran túl nagy erőfeszítést igényel tőle. Gyakran hibáztatja a körülményeit, a környezetét és saját magát, bűntudat gyötri, rossz véleménnyel van magáról. Lassan, halkan, érzelemszegényen és keveset beszél, a rossz dolgokat felnagyítja, a jókat lekicsinyli.  A minden és a semmi jelzőkkel kifejezi, hogy fekete-fehérben látja a világot, amiben több a sötét.

 Mitől van a depresszió?

A depresszió gyakran családi minta nyomán jelenik meg. Gyakori a régi rossz beidegződések használata, mint "a nevetésnek meglesz a böjtje" vagy "sírás lesz a vége". A családi öngyilkossági történetek is nehéz örökségként terhelnek depressziós tünetekkel élő embereket. Megelőzheti a depresszió megjelenését veszteségélmény, gyász, kapcsolatvesztés, kudarc. Az egyén, miután megküzdeni nem tud egy adott helyzettel, a szorongásban kifárad és leértékeli magát, depressziós lesz. Ha valaki gyakran lát ilyen megoldást a családjában, gyakran él át ilyen helyzeteket a saját életében, tanult tehetetlenséggel reagál, fel sem tételezi, hogy képes a helyzetén változtatni, hogy lehetne jobb is. Ezért fontos a terápiás segítség, ami az automatikus negatív gondolatokból segít eljutni a reális gondolatkörhöz, a szemléleti változáshoz, a pszichológus megküzdési stratégiákat tanít, segít kipróbálni eddig nem használt pszichés erőforrásokat és begyakorolni új szokásokat, kialakítani az örömkészség használatát.

Hogy lehet kigyógyulni belőle?

A depresszió jól kezelhető pszichoterápiával. A gondolkodási sémákat, amik depresszióban jellemzőek,  jó befolyásolja a kognitív átstruktúrálás, az önértékelési és hangulati problémákra hatékony segítség a hipnoterápia. Integratív terápiával komplex módon lehet fejleszteni a személyiséget és a depresszió okain is dolgozni egy egészséges, boldog élet érdekében.

Szorongásos kórképek, pszichés zavarok

Pánik -  váratlan, elviselhetetlen szorongás, félelem  testi tünetekkel


Szorongásos depresszió

A szorongásos kórképek összetett fajtája a szorongásos depresszió. Ilyenkor általában rossz családi minta nyomán nehéz élethelyzet váltja ki a szorongást. A nehéz élethelyzethez szükséges megküzdési stratégia hiányzik az egyén viselkedés készletéből, gondolkodási sémáiból, önleértékeléssel nyugtázza a kudarcot, ami gyakori és hosszabb távú sikertelenség esetén depresszióhoz vezet. A depresszió mértékétől függően pszichoterápiával vagy pszichoterápiás segítség mellett gyógyszeres segítséggel kezelhető. Fontos a többi szorongásos kórképhez hasonlóan a szorongás oldása, a terápiás változás létrehozása, ami szemléleti, önismereti és megküzdési tényezőkből áll elsősorban. A szorongásos kórképek terápiájában a hipnoterápiának lehet nagy szerepe, a depressziós gondolkodásmód kezelésében jól alkalmazhatók a kognitív terápiás eszközök.

Kényszeres  depresszív zavarok

Kényszeres zavarokban a szorongás először tevékenység vagy gondolat formáját ölti, ebben próbál megoldást találni a szorongására, bizonytalanságára, feszültségére az egyén. A  rituális tevékenység vagy gondolat azonban idővel hozzákapcsolódva a szorongáshoz maga is feszültségforrássá válik. Így a tisztasági kényszer nem oldja, hanem fokozza azt a szorongást, ami kiváltotta, akárcsak az énidegennek érzett kényszergondolatok, amitől nem tud szabadulni egy idő után a szenvedő alanya. Pszichoterápiás segítség mellett esetleg gyógyszeres segítségre is szükség lehet, ha a kényszeres feszültség elviselhetetlenségig fokozódik.

Major depresszió

Gyakori és súlyos lelki betegség, ami mindenképpen segítséget igényel, bár elszenvedői sokszor reménytelennek látják a gyógyulást és nehezen jutnak terápiába.  Az önértékelés romlása, alvászavar, étvágyzavar, reménytelenség érzése jellemzi, koncentrációs zavarral, gyakran munkaképesség elvesztésével, erőtlenséggel, motiválatlansággal, értéktelenség érzésével és bűntudattal, önvádlással és öngyilkossági veszéllyel jár. A szerhasználat (cigaretta, alkohol, drogfüggés) hátterében gyakori a kezeletlen depresszió. Az egyén lehet apátiás vagy éppen ingerült, feszült, saját magának és környezetének is elviselhetetlen. Mindenképpen szakértő segítséget kell találni hozzá, gyakran a pszichoterápiát gyógyszeres terápiával is kiegészítve.

Mániás depresszió - bipoláris depresszió

A mániás depresszió örökletes tényezőkön alapul, de kiválthatja külső tényező, pl. droghasználat is. A depressziós tüneteket egyidejűleg vagy felváltva mániás tünetek követik. A tünetkör az ellentétébe csap át. Túlzott önértékelés, alvásigény csökkenés, gondolattolulás, kritikátlanság, fokozott beszédkészség jellemzi, gyakran a nyugtalanság ingerlékenységbe, agresszióba csap át.
Súlyosabbtól az enyhébb előfordulásig osztályozzák a bipoláris zavarokat. A ciklotimia a mindennapi életet nem zavaró enyhe formája, ahol hangulati felhangoltság és lehangolt periódusok váltakoznak.

Enyhe hangulatzavar - dysthimia

A hétköznapi életben használt depressziós kifejezésnek gyakran a dysthimia felel meg. Lehangoltság, kedvetlenség, nyűgösség jellemzi, amely azonban nem tartós, nem tűnik mozdíthatatlannak belőle az egyén. Nem jár a humor elvesztésével és általában más komoly depressziós tünetekkel sem, valóban enyhe hangulati zavarról beszélhetünk. Étvágybeli, alvásbeli változások előfordulhatnak. A szomorúság a legfőbb tünete, és itt tartósabb, mint bármelyikünk alkalmi szomorúsága, kedvetlensége, kevesebb dolog érdekli az elszenvedőjét, de korántsem olyan komoly a probléma, mint egy major depressziós beteg esetében.  Minor depressziónak is nevezik.

Poszttraumás stressz zavar

A korábbi stresszhelyzetek által keltett szorongások szélsőséges esete a poszttraumás stressz zavar (PTSD), amikor extrém mértékű trauma, lelki törés után az emlék újraélése okoz szorongást. Katasztrófát átélt egyénekre jellemző, de gyakran hétköznapi élethelyzetekben túlterhelő pszichotrauma hatására is kialakulhat. A pszichoterápiás segítség is sürgős, mivel a későbbi beavatkozás nehezebben oldja az emlékekhez kapcsolódó szorongást.

Kunsági Andrea

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Terápiás módszerek

Kunsági Andrea pszichológus honlapja