Testi-lelki egészség

Egészség - a fájdalommentes állapottól az ideális állapotig
Az egészség a jóllét állapota, melyben a fizikai közérzetet, a környezeti tényezők és az egyén tapasztalatai, lelki beállítottsága, adottságai, magatartása befolyásolják.

Kéri Szabolcs előadása a lelki egészségről a Mindentudás Egyetemén

Az egyre több tudományág szemléletét magába foglaló egészségdefiniciók helyett álljon itt mottóként Vithoulkas görög homeopata orvos holisztikus egészségdefiniciója:

"Az egészség fizikai szinten fájdalommentes állapot, amely jó közérzetet biztosít, emocionális szinten vágy- és indulatmentesség, amely derűhöz, nyugalomhoz, békességhez és kreatív állapothoz vezet, mentális szinten megszabadít az önzéstől, ami jóságot eredményez."
(Forrás: A homeopátia kézikönyve 1., Puedlo Kiadó 34.o.)

Betegségnek tekintünk az egyén számára kellemetlennek megélt testi, lelki tünetekkel járó állapotokat. Nagyobb egészségkultúrával és nagyobb jóléttel bíró, "egészségesebb" társadalmakban az egészségügy holisztikus szemlélete teljedt el. A gyógyítással foglalkozó társtudományok, valamint a gyógyítók és a gyógyulni vágyók együttműködése természetes része a holisztikus gyógyításnak. Itthon is terjed szerencsére ez a hozzáállás, amiben az orvos, a beteg, a nővér, a dietetikus, a pszichológus és a gyógytornász is egyenrangú félként vesz részt a gyógyításban. Az egyén személyiségfejlődése, felelősségének építése, ismereteinek bővítése, önmagáért és a környezetéért, a kívánt állapot létrehozásáért, a megromlott egészség helyreállításáért megnyilvánuló aktív részvétele létkérdés.

Az egészséges ember nyugodt, derűs, kreatív, alkotóképessége és munkaképessége birtokában segítőkész, karitatív, a társadalmi szükségletekre érzékenyebb és azokban mások segítségére tud lenni. Önmaga kiteljesítése közben elégedett, örömteli életet él, ami a környezete és önmaga számára is az egészség garanciája.

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Szorongásos zavarok,
pánik,
depresszió,
kapcsolati problémák,
döntésképtelenség,
krízishelyzet,
kapcsolatteremtési nehézségek,
szexuális problémák,
pszichoszomatikus betegségek,
fájdalmak,
veszteségek,
vállalkozási nehézségek,
teljesítmény- és tanulási problémák,
önismeret igénye,
stressz- és konfliktus kezelési nehézségek,
önértékelési problémák
esetén mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni.

Terápiás módszerek

Pszichológus linkek, cikkek, interjúk

Kunsági Andrea pszichológus honlapja